Internationaal immaterieel erfgoed!

We hebben het gered! De gondelvaart is, samen met alle Nederlandse corso’s, uitgeroepen tot internationaal immaterieel erfgoed! 

Maar wat houdt dit nu eigenlijk in? Het bijschrijven van de Nederlandse corsocultuur, op de lijst van Unesco, gaat niet zo zeer om de optocht, maar juist om het proces wat hier omheen plaats vindt. Het ontwerpen, bouwen, organiseren en ondersteunen van de optocht is het gedeelte wat hiermee beschermd wordt. De gondelvaart mag dan maar 1 avond in het jaar zijn, maar de rest van het jaar leeft dit ook op het dorp. Het bepalen van een ontwerp, het opzetten van de tent en het bouwen en opruimen van de gondel zorgt voor een binding tussen de bouwers, welke deze traditie uniek maakt. Het doorwerken tot de late uurtjes om de gondel af te krijgen, de onderlinge strijd, de stress en creativiteit zorgen er voor dat de gemeenschap een sterke band heeft. Het mooie is dat, hoewel de corso’s in uitvoering van elkaar afwijken, dit stuk eigenlijk bij elke corso gemeente een belangrijke rol speelt.

Wij willen bij deze graag alle corso’s, gondelvaarten en de Corsokoepel feliciteren met deze mijlpaal. Ook willen we iedereen, die mee geholpen heeft aan het verwezenlijken van dit doel, van harte bedanken

.We hopen dat we in 2022 onze gondelvaart traditie weer door kunnen zetten na een 2 jarige pauze. Graag zien we jullie dan op de 2de vrijdag van augustus. Of kom een keer kijken wat het bouwen van een gondel eigenlijk inhoudt.

Terug

Trotse sponsors

cheveron-right facebook instagram